Kort om oss

Vi driver profesjonelt med vindusrestaurering.

I Høyjord – hjertet av Vestfold.

Vi kan få laget nye vinduer på mål.

Vi selger linoljemaling av høy kvalitet.

Og utstyr relatert til restaurering.

Hvordan fjerne maling og rust på metall

av | 20, apr 2020

Hvordan fjerne maling og rust på metall

Du er her:
← Alle emner
Innholdsfortegnelse

Slik fjerner du maling og rust på metall.

  • For å lette jobben fjernes tykke malingslag på metalldeler med en varmluftpistol/varmelampe og skrape, evt. kjemisk med kaustisk soda eller koke dem i 30-50% linoljesåpe og vann til all maling har løsnet.
  • Organisk/kjemisk rustfjerning av hjørnejern, beslag og skruer utføres ved å legge metalldeler i 5% eddik. Eplecidereddik eller utvannet hvit eddikessens er perfekt for dette formålet. La metalldelene ligge i to-tre døgn og sjekk om rust løses opp, børst gjerne med en stålbørste underveis.
  • Legg metalldelene til tørk, unngå kontakt med hverandre. Det vil dannes et tynt rustlag på overflaten. Dette pusses lett bort med en stålbørste.
  • Varm opp beslag og metalldeler på f.eks grillkull og «brenn» dem i en metallboks med linolje. Du kan også male med sinkmaling av type Zinga hvis det er nært sjøen eller værutsatt.
  • Hvis beslag og hengsler linoljebrennes kan de med fordel lakkes med to strøk skjellakk for bedre malefinish og holdbarhet.
  • Skruer som ikke er for skadet kan restaureres og linoljebrennes. Benytt en kjøkkensil av metall for oppvarming og senking i linolje.

Vi anbefaler å legge linoljekitt bak hjørnejern på vinduer før montering. Dette hindrer fukt bak hjørnejern og gir en langtidsbeskyttelse mot korrosjon.

Vi anbefaler å benytte enkeltsporskruer av messing når du bytter ut rustskadde skruer. Dette forhindrer korrosjon i fremtiden.

Om Chris

Gjennom mitt virke er jeg så heldig å kunne bidra til å dele informasjon og kunnskap om restaurering av gamle hus. Jeg bor selv i et gammelt tømmerhus fra 1892 og håper at mine erfaringer kommer til nytte for huseiere og profesjonelle aktører.