Essensielle verktøy for vindusrestaurering (Sjekkliste)

Ung mann med et munnblåst glass

Skrevet av Chris Nerdal

Magasinet Norske Hjem kaller meg brennende engasjert i vindusrestaurering. Tradisjonsbærer, instruktør og familiefar.

9. april 2023

Vindusrestaurering er sammensatt av flere fagfelt. Dette krever gjerne flere verktøy og teknikker. Det går helt fint å klare seg med enkle verktøy, men for å gjøre oppgaven effektivt, kan det lønne seg å investere i verktøy som sparer deg for tid og samtidig unngår skader.

Oversikt

Tips før du begynner.

Vinduer sitter gjerne i en eller annen bygning. Før du tar ut vinduene, kan det lønne seg å være litt i forkant med god planlegging. Du trenger:

 • Papir
 • Penn/ blyant
 • Sprittusj eller et pregeverktøy.
 • Grønnsåpe.
 • Rødsprit.
 • Tynn nylonstropp på ca. 2 meter.
 • Noe å tette vindusåpningene med (hvis det er nødvendig), f.eks. plater, byggplast e.l
 • Skruer og drill/skrujern til å feste plater eller stiftepistol til byggplast, evt. klemlister til byggplast som stiftes på plass.
 • Tvinger for å holde vinduet på plass på en arbeidsbenk.
 • En arbeidsbenk eller høye bukker. Vi anbefaler å holde arbeidsstykket under albuehøyde for best ergonomi.

Lag et kart over huset og merk av vinduskarmene med et tall. Skriv tallet fra karmen på hver vindusramme med sprittusj eller pregeverktøy (sifferstanser), f.eks over øverste hengsel eller på toppen av vinduet. Noen ganger har vinduene gammel merking i form av romertall, dette kan fint benyttes videre. Vi merker alt for å få vinduene tilbake på samme sted. Preging er alltid bedre enn tusj.

Legg gjerne en stropp rundt vinduet før du prøver å løfte det av hengslene. Det er fort gjort å miste et vindu, husk å sikre stroppen i håndleddet eller i et fast punkt!

Verktøy for å fjerne kitt, glass og maling.

Vi starter gjerne med å fjerne kitt før vi tar ut glasset fra vindusrammen.

Pro-tips: Hvis du tapper på glasset med fingrene og hører at glasset er løst, anbefaler vi å bytte underkittet. Det vil si at glasset bør ut av vindusrammen og legges ned i nytt kitt. Det samme anbefaler vi ved groing bak glasset, eks. svartsopp eller grønne felter.

Hvilke verktøy du bør kjøpe.

Dette er spesialiserte verktøy beregnet for vindusrestaurering. Se Speedheater sin video her for fremgangsmåte.

Hvorfor du trenger dem.

For å kunne ta ut glass må kittet fjernes, dette er mest effektivt med infrarød varme. Glasset må løsnes helt og stiftene som holder glasset må fjernes før man prøver å presse glasset forsiktig ut av vindusrammen. Bruk antikutthansker for egenbeskyttelse.

Når kittfalsen er renset for kitt kan man også benytte infrarød varme til å fjerne maling, eller benytte en varmluftpistol. Bumerangskrapen er også utmerket til å skrape maling.

Pro-tips: Merk glassrutene med sprittusj hvis du ønsker at de skal komme tilbake til samme vindusramme. Hvis du har smårutete vindu kan det lønne seg å lage et kart med nummerering. Sprittusj fjerner du enkelt med rødsprit.

Tips For Profesjonelle.

 1. Benytt et varmeskap til å varme hele vindusrammen, 85 – 90 grader, for rask kittfjerning.
 2. Brenn malingen med høytrykk propan for lettere skraping. Her trenger du industrikopling med reduksjonsventil opp til 4 bar. Benytt en flatbrenner eller syklonbrenner. Vi anbefaler utstyr fra Sievert.
 3. Bruk litt tid på å file en skrape som passer til profilene. Dette sparer en del tid på malingsfjerning i profilene. et bøyd flatjern, en gammel sag e.l fungerer fint.

Verktøy for Rens av glass

Gamle munnblåste glass trenger forsiktig og skånsom rens.

Hvilke verktøy du bør kjøpe.

Hvorfor du trenger dem.

Det sitter ofte igjen rester av maling og kitt når glassene er demontert. En effektiv metode for å fjerne dette er å legge glassene i en stor balje med vann og tilsette en kopp grønnsåpe. La glassene ligge i bløt i 24 timer før du forsiktig bruker glasskrapen for å fjerne de siste restene av maling og kitt. Vask deretter glassene i zalovann/rent vann med en svamp eller myk børste før de settes til tørk.

Verktøy for demontering og restaurering av metall.

Noen ganger må hjørnejern, hengsler, hasper, stormkroker og skruer demonteres for utskifting eller restaurering. Vi anbefaler messingskruer på grunn av den lave korrosjonen.

Hvilke verktøy og tilbehør du bør kjøpe.

Vi anbefaler å legge rustent metall i 6% eddik for å fjerne rust og maling. 3 dager er passe. Skyll godt i rent vann for å nøytralisere eddiken. Da kan du pusse bort løs rust og maling med en stålbørste på drill eller en manuell børste.

En hesteskotang eller spikerutdrager er også nyttige verktøy når du skal dra ut gjenstridige kramper som holder hasper og stormkroker.

Hvorfor du trenger dem.

Tverrsporskruer har fått et ufortjent dårlig rykte. Dette er den perfekte skruen når du skal restaurere. Tenk hvor vanskelig det er å rense et skruehode for maling av typen torx eller philips. Med et tverrspor går det raskt å rense sporet med en hammer og et tynt skrujern. Velg en skrutrekker som passer perfekt i sporet for å unngå å skade skruen når den skrus opp.

Hvis du ikke skal gjenbruke skruene kan du også benytte en hesteskotang til å gripe rundt skruehodet og vri skruen opp, dette går raskere.

Et lite brekkjern er utmerket for å løsne skadde skruer, hjørnejern og stifter.

Sink er utmerket til å galvanisere hengsler, hasper, hjørnejern og til og med skruer. Bare pass på at all rust er fjernet først. Sink kan overmales med linoljemaling.

Alt metall kan linoljebrennes. Dette kan enkelt utføres ved å varme opp metalldeler på glødende trekull, med propan eller en keramisk ovn. Når metallet nærmer seg glødende, kan det dyppes 1-2 sekund i linolje. Tørkes i en komfyr, propan eller keramisk ovn slik at dråpene tørker opp før maling.

Tips for profesjonelle.

 1. For å effektivisere rust og malingsfjerning kan man benytte en trommel sammen med stålkuler og kaustisk soda.
 2. Benytt en benkepusser med stålbørste for å rense de siste restene av maling og rust.
 3. Linoljebrenning av metalldeler er like effektivt som galvanisering. Heng opp mange samtidig og varm opp metalldeler i en keramisk ovn til de er nesten vinrøde (forbi blå og grå i farge). Dypp dem i 1-2 sekunder i linolje (både rå og kokt fungerer). Linoljen brenner seg fast i metallet når de løftes opp. Tørk dem i et keramisk ovn/komfyr på ca. 180 grader i 30-45 min slik at de våte dråpene tørker 100%. De skal bli matt eller blank sorte når dette er utført korrekt.
 4. Hvis linoljen brenner av med en gang man har dyppet er det lov å dobbeldyppe:)

Verktøy for Reparasjon, justering og utskifting av tre.

Mange vindu har skader, rust eller råteskader som bør utbedres. Prinsippene er å reparere fremfor å skifte ut, men hvis man først må bytte ut tre, er det fornuftig å velge de samme materialkvalitetene som vinduene har fra før. Dette kan være vanskelig å få tak i, men gjenbruk av gamle karmer, vinduer og til og med dører kan hjelpe langt på vei.

Vi går utifra at de fleste har trelim og tilgang til en bordsag eller båndsag.

Pro-tips: Rødsprit er utmerket til å fjerne soppsporer, groing o.l urenheter. Benytt en stiv børste og gå på!

Hvilke verktøy du bør kjøpe.

I tillegg anbefaler vi å kjøpe en god håndhøvel for tilpassing av vinduet etter at treet er limt. I vår nettbutikk Hoggjern.no har vi et utvalg høvler som passer til dette. Se spesielt etter disse:

 1. For å avvirke og fjerne mye materiale: https://hoggjern.no/produkt/skrubbhovel-classic/
 2. Sletthøvel for å slette ut etter første avvirkning: https://hoggjern.no/produkt/sletthovel-classic/
 3. Pusshøvel for siste finish: https://hoggjern.no/produkt/pusshovel-classic/
 4. En god sikling til siste finish er absolutt å anbefale: https://hoggjern.no/produkt/sikling-sett/

Hvorfor du trenger dem.

Utskifting av tre på et vindu er presisjonsarbeid. Dette krever skarpt og godt verktøy for å få et bra resultat. Mange benytter seg av tjenestene til en møbelsnekker eller en god tømrer for å gjenskape deler med profiler på. Eller så kan du prøve selv med en fres med forskjellige profiler, høvler med forskjellige profiler eller benytte et huljern med riktig radius og sandpapir til slutt.

Tips for sammenføyning av vindu.

Hvis du har demontert vinduet helt, kan det hende at det må plugges i hjørnene før du monterer hjørnejern. Vi anbefaler 2 plugger i hvert hjørne. En effektiv metode er å sage til 6 mm firkantede staver i eik, einer eller fet furu. Bor et 7 mm hull der plugge skal sitte og slå ned staven i hullet. Da låser hjørnene på staven seg mot de runde sidene i hullet. Trelim er ikke nødvendig. Benytt en japansag e.l til å sage av staven. Du kan også plugge sprosser på samme måte.

ForBehandling av vinduer og karmer.

Grunnarbeidet er svært viktig for lang levetid. Erfaringsmessig ser vi at vindu som har vært oljebehandlet tidligere er like fine bak malingslagene.

Hva du bør kjøpe.

Hvorfor Du trenger forbehandling.

Olje erstatter til dels treets evne til å ta opp vann gjennom kapillærkreftene i treets porer. I tillegg beskytter en god olje mot uttørking og sprekkdannelse. Kinesisk treolje er helt optimal ved at den har de fineste oljemolekylene som trenger dypt inn i treet, beskytter naturlig mot sopp og gir en tørr overflate for linoljemaling. Perfekt for vindusrestaurering.

Tørk av overflødig ole med en klut eller papir. Obs! Kinesisk treolje er oksiderende og kluter og filler kan selvantenne. Legg brukte kluter og filler i vann eller brenn dem.

Du kan kitte og male med en gang.

Tips til profesjonelle.

Hvis du skal spare tid, kan man stable mange rammer oppå hverandre og helle/pensle olje på alle samtidig. Når treet er mettet må man tørke av etterpå. Et annet alternativ er å legge vindusrammene i oljebad. Husk selvantennelsesfaren for oljefiller!

Verktøy og tilbehør for montering av metall.

For å hindre at metall ruster kan man som tidligere nevnt benytte sink eller linoljebrenning.

Hva du trenger å kjøpe.

Innhold kommer..

Hvorfor du trenger dem.

Innhold kommer..

Tips for profesjonelle.

Når haspene skal monteres på plass, er det normalt å slå disse inn med kramper. En smartere metode er å benytte øyeskruer:

 • Plugg igjen det ene hullet der krampen var montert, plugg det ytterste på rammen.
 • Bøy en liten øyeskrue og sett på haspe og stormkrok. (disse kan linoljebrennes sammen)
 • Nå kan haspene og stormkroken males for seg eller bare beholdes linoljebrent.
 • Når vinduet er ferdig malt, og skal henges opp hos kunde, kan man samtidig montere hasper og stormkrok.

Med denne metoden slipper man å håndtere hasper som er i veien når man kitter, maler, transporterer og henger opp vinduene. I tillegg kan haspene nå justeres med øyeskruen.

Verktøy og utstyr for kitting og montering av glass.

Når hjørnejern er montert, kan det rensede glasset settes tilbake.

Hva du trenger å kjøpe.

Hvorfor du trenger dem.

Dette er essensielle verktøy for å få jobben gjort. Du kan kitte med alt fra en sparkel til smørkniv, men vi synes disse verktøyene gjør en god jobb.

Fremgangsmåte:

 1. Kitt legges på kittfalsen.
 2. Glasset legges ned i kittet og presses forsiktig på plass.
 3. Stift glasset med kobberstifter. Sett en stift 5 cm fra hvert hjørne og fortsett med ca. 15 cm avstand.
 4. Tynne sprosser kan stiftes 45 grader, eller klippe stiften i to og slå den litt inn i sprossen. Dette for å hindre at glasset på motsatt side får skader.
 5. Kittfalsen legges, bruk rikelig med kitt.
 6. Med en kittkniv formes kittfalsen. Legg falsen et par mm innenfor kanten av falsen på vinduet, slik at når du maler så følger malingskanten parallelt med falskanten.
 7. Strø litt kritt på glasset og gni med en liten kjøkkensvamp for å fjerne fett fra linoljekittet. Ta gjerne litt kritt på kittfalsen for å tørke den opp litt.

Tips til profesjonelle.

Her er det mye tid å spare på å velge gode verktøy.

 • En kittsprøyte som går på luft eller batteri kan gjøre jobben raskere. Disse må pakkes for hånd.
 • Vi anbefaler en Fletcher framemaster stiftemaskin til glass. Utmerket verktøy som sparer oss for mye tid:

Verktøy og utstyr til overflatebehandling.

Etter at vinduene er kittet og renset, er det tid for å male.

Pro-tips: Penslene kan henges i rå linolje mellom hvert strøk. Spesielt de som maler mye kan dra nytte av dette da du slipper å vaske penslene mellom hver gang. Når malingsboksen begynner å få litt luft i seg, kan man legge på matplast tett oppå malingen for å hindre skinntørk.

Hva du trenger å kjøpe.

Hvorfor du trenger dem.

Her anbefaler vi linoljemaling på grunn av de semi-diffusjonsåpne egenskapene; at linoljemalingen slipper gjennom damp, men forhindrer vannmolekyler å komme inn i treet. I tillegg beskytter linoljen mot uttørking av tre, slites naturlig ned av vær og vind og må bare fornyes ved behov. Ingen skraping nødvendig. Husk på brannfaren ved selvantennelse av filler med maling!

Linoljemaling strykes tynt på, og 2-3 mm ut på glasset for å beskytte mot vann mellom glass og kitt. Mal med slipstrykning til det ikke skinner gjennom og avslutt med et strøk Wiboline toppstrøk for maksimal slitestyrke.

Vi maler ofte godt ut på glasset for deretter å fjerne maling med en sparkel som vi legger inntil kittfalsen og en glasskrape som vi fører langs sparkelen. Hvis malingen sitter godt kan den myknes med 50% linoljesåpe og vann.

Tips til profesjonelle.

Lag oppheng til vinduene (2 øyeskruer i toppen) slik at de kan males på alle sidene samtidig. Hvis de nymalte vinduene skal transporteres anbefaler vi beskyttelse på sidene.

Til slutt.

Lykke til! Tusen takk for at du leste hele artikkelen. Del den gjerne med andre som kan ha nytte av den:)

Ikke gå glipp av…

Bytte vinduer eller restaurere?

Bytte vinduer eller restaurere?

Vinduene trekker, de er rustne, slitte, skjeve og stygge. Du ser på alle hus som har byttet til moderne krysspostvinduer eller enda bedre; moderne trelags lavemisjonsglass med falske sprosser.

Du har lyst til å kvitte deg med problemet og få disse glatte moderne vinduene som stråler av vellykket eleganse og 1,1 i U-verdi. Tenk hvilken effekt det ville hatt på huset ditt.

Men er det smart? Kanskje det er et par ting du bør vurdere først?

Essensielle verktøy for vindusrestaurering (Sjekkliste)

av Chris Nerdal Lesetid: 12 min
0
0
  0
  Din Handlekurv
  Din handlekurv er tomTilbake til butikken